Veelgestelde vragen

Klik op een onderwerp voor het antwoord op veelgestelde vragen.

Over kalk
Waardoor veroorzaakt kalk in het water schade?

Kalk veroorzaakt aanslag op douchewand, tegels, kranen en keukenapparatuur. Hoewel zichtbare aanslag op zich niet schadelijk is, veroorzaakt het wel veel hinder. Kalkaanslag is moeilijk te verwijderen en hiervoor worden vaak agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt die wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Kalk in apparatuur kan wel schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan kranen waarin kalk zich hecht waardoor binnenwerken verkalken of de waterkoker waarin kalk ophoopt. Na verloop van tijd functioneert het niet meer naar behoren of gaat het zelfs defect.

Is het nodig om water te ontharden?

Hoewel voor ieder persoon of huishouden de mate waarin kalkaanslag hinderlijk is verschilt, kunnen we stellen dat ieder huishouden voordeel heeft van zacht water. Niet alleen financieel omdat er minder schoonmaak en persoonlijke verzorgingsmiddelen nodig zijn, maar ook het schoonmaken wordt veel plezieriger zonder kalkaanslag.

Vaak wordt geïnformeerd bij het nutsbedrijf of men hard of zacht water heeft. Deze geven vrijwel altijd aan dat het water zacht is en ontharding niet nodig is. Uiteraard is de mate waarin u hinder ondervindt van kalk persoonlijk.

Dus om te beoordelen of u hinder heeft van kalk moet u naar uzelf en uw leefomgeving kijken en de volgende vragen stellen.

-Heb ik kalkaanslag in de badkamer op de tegels, douchewand en kranen ?
-Zit er kalk in de waterkoker?
-Moet ik regelmatig het koffieautomaat ontkalken?
-Doe ik zout in de vaatwasser?
-Gebruik ik wasverzachter?
En om niet meer te noemen; Heb ik een droge huid na het douchen?

Beantwoordt u de meeste vragen met ja dan is het duidelijk dat u nadelige gevolgen ondervindt van kalk (aanslag).

Hoe wordt de waterhardheid uitgedrukt?

Meestal wordt dit in Nederland uitgedrukt in graden Duitse hardheid of °dH. In België in °fH. (Franse hardheid).

Officieel wordt het aangegeven in milligram per liter (mg/L) of parts per million (ppm). 1dH is 18 milligram kalk per liter water.

Ben ik vrij om mijn water te ontharden?

Iedere woningeigenaar is vrij om een waterontharder te plaatsen. Dit moet achter de watermeter gebeuren omdat het leidingstelstel vanaf dit punt eigendom is.

Kom ik geen kalk in mijn lichaam tekort als ik het uit het water haal?

Nee, de minerale vorm van kalk zoals het in drinkwater zit wordt niet opgenomen door het lichaam. De dagelijkse hoeveelheid kalk krijgen we binnen via een evenwichtig voedingspatroon.

Wordt een waterontharder vaak toegepast?

Waterontharding op basis van ionenuitwisseling bestaat al lange tijden wordt in de industrie al heel lang toegepast. De techniek is in de loop der jaren zodanig verbeterd en verfijnd dat waterontharding ook in privésituaties steeds vaker wordt toegepast.

Na installatie
Welk zout moet er in mijn waterontharder?

Wij adviseren om in onze waterontharders zouttabletten of zoutblokken te gebruiken zoals in de webshop zijn vinden zijn. Dit is een geraffineerd zoutsoort van voedingskwaliteit en van 99,9%NaCL. Tabletten zijn te verkrijgbaar in 10 en 25kg verpakkingen en blokken in verpakkingseenheden van 2X4kg.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?

Iedere geplaatste waterontharder wordt door ons geregistreerd. Als deze toe is aan onderhoud nemen we contact met u op. Wordt dit onderhoud periodiek uitgevoerd dan is de garantie 15 jaar. Voor de WS duo en kabinet-serie geldt een onderhoudsinterval van 2 jaar en voor de WS compact XS en de WS external AK 5 jaar.

Is het een probleem als er geen zout meer in de waterontharder zit?

Op zich is dit geen probleem maar waarschijnlijk is er tijdens de laatste regeneratie niet voldoende zout opgenomen waardoor het hars niet volledig is verschoond van kalk. Hierdoor is er kans op geheel of gedeeltelijk hard water. Het advies is om zsm bij te vullen en een handmatige regeneratie uit te voeren.

Waar koop ik zout?

Zout is te verkrijgen in de webshop.

Wat kost zout?

Zout in tabletvorm kost ongeveer €0,65 per kg. Een gemiddeld gezin met een gemiddelde waterhardheid verbruikt ca. 75kg zout per jaar waarmee de zoutkosten op ongeveer €50,- komen.

Zout is ook verkrijgbaar in blokvorm. De blokken zijn 4kg en kosten per verpakking van 2x4kg €10,50.

Wie doet onderhoud?

Uw Waterspecialist beschikt over eigen onderhoudsmonteurs die de waterontharder periodiek onderhouden.

Is onderhoud nodig?

Voor een optimale werking van de waterontharder is periodiek onderhoud aan te bevelen.

Over waterontharders
Wat kost een waterontharder?

U kunt een waterontharder kopen of huren. Kopen op afbetaling is mogelijk.

Kopen waterontharder:
De prijs van een waterontharder is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor uw idee, u moet rekening houden met een investering van €1600,- tot €2100,-.

Huren waterontharder:
U kunt een waterontharder huren. De huurprijs is €25,- per maand. De montagekosten, ca.€100,- tot €200,- rekenen we door.
Huren kunt u overwegen als u eerst de voordelen van zacht water wilt ervaren om in een later stadium over te gaan tot koop. Naast het huurbedrag heeft u alleen de kosten nog voor onthardingszout. In de meeste gevallen tussen de €30,- en €50,- per jaar. Dit is afhankelijk van het waterverbruik en waterhardheid.

Afbetaling waterontharders:
Wel de voordelen willen van zacht water maar niet de uitgave in één keer voldoen? U heeft de mogelijkheid om renteloos gespreid te betalen.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik lees over een proefperiode. Wat houdt dat in?

Wij bieden 2 opties.

Optie 1:
U kunt een waterontharder een week proberen. Wij plaatsen de waterontharder tussen de waterleiding zonder deze aan te sluiten op de afvoer. De uitwisselingscapaciteit is zodanig groot dat er in de meeste gevallen ruim een week water (3-4m3) kan worden getapt voordat de ontharder verzadigd is met kalk en dus een regeneratie (en daarvoor afvoer) noodzakelijk is.

Beslist u voor aanschaf dan sluiten wij de waterontharder definitief aan.

Optie 2:
U laat de ontharder definitief plaatsen. U heeft tot een half jaar de tijd te ervaren of hij doet wat wij we hebben besproken. Bent u niet tevreden dan krijgt u de aanschafkosten met aftrek van montagekosten (meestal tussen de €100,- en €200,-) terug.

Is kunsthars in de harstank schadelijk?

Nee, in de Waterspecialist ontharders wordt een kunsthars toegepast die voor de voedingsmiddelenindustrie geschikt is. Dus als het water er doorstroomt neemt het geen schadelijke stoffen op.

Wat is de levensduur van een waterontharder?

Waterspecialist waterontharders gaan 35-40 jaar mee. Belangrijk is dat er periodiek onderhoud wordt uitgevoerd.

Is een elektronisch gestuurde waterontharder storingsgevoelig?

Nee, de besturingskop van een Waterspecialist waterontharder wordt gevoed door een 24V trafo. Deze mag in de kruipruimte worden toegepast. Storingen komen niet meer of minder voor dan op mechanisch gestuurde ontharders.

Hoeveel spoelwater gebruikt een waterontharder?

We beschikken over diverse modellen zodat we de grootte van de harsfles af kunnen stemmen op uw persoonlijke situatie. Uitgaand van een waterverbruik van 150m3 per jaar is het extra waterverbruik tussen de 2 en 3m3 bij een gemiddelde hardheid.

Uitgaand van een prijs van €1,50 per m3 is dit ongeveer € 4,-

Huishoudelijk
Waarom gebruik ik veel minder schoonmaak- en persoonlijke verzorgingsmiddelen?

Leidingwater bevat kalk. Als schoonmaak en persoonlijke verzorgingsmiddelen aan het water worden toegevoegd hechten deze aan de kalk totdat dit verzadigd is. Onthard water is kalkvrij waardoor dit binden niet meer hoeft en er daardoor veel minder nodig is.

Overal in mijn woning zit nu al kalk, wat gebeurt daarmee?

Oude kalk in leidingen en apparatuur zal na verloop van tijd oplossen en steeds 'schoner' worden. De hardheid van de waterontharder wordt standaard naar 0°dH teruggebracht. Daardoor heeft water de eigenschap om reeds aanwezige kalkdeeltjes op te lossen.

Welke hoeveelheid waspoeder/afwasmiddel moet ik nemen?

Voor de was adviseren wij ongeveer 1 eetlepel waspoeder. Wasverzachter kan met de helft verminderd of helemaal weggelaten worden.

In de vaatwasser adviseren we vaatwaspoeder. Ongeveer een theelepeltje en zonder glansspoelmiddel. Zout is uiteraard niet meer nodig.

Vissen en zacht water. Gaat dat goed?

Vooropgesteld dat het per vissoort scheelt, adviseren wij in het algemeen vijvers en aquaria te vullen met hard water. Vraag uw leverancier wat het beste is in uw situatie en hoe u dat kunt bewerkstelligen.

Technische informatie
Welke mogelijkheden zijn er voor plaatsing?

Mogelijkheid 1:
Waterspecialist beschikt over eigen monteurs die de waterontharder vakkundig kunnen monteren.

Mogelijkheid 2:
U laat uw eigen huisinstallateur de waterontharder plaatsen.

Mogelijkheid 3:
Uiteraard kunt u zelf plaatsen. Een eenvoudige gebruiksaanwijzing is bijgesloten.

Waar wordt de waterontharder aangesloten?

Bij voorkeur direct achter de watermeter. Er wordt een stukje leiding achter de meter weggehaald en daarop wordt de aansluiting naar de waterontharder gemaakt. Dit wordt veelal gedaan als de waterontharder in de meterkast komt.

In veel woningen loopt de aanvoerleiding vanaf de watermeter eerst tot in de kruipruimte waar stopkranen zitten voor de boven en benedenverdieping. Ook op dat punt kan de waterontharder worden aangesloten.

Kruipruimte, meterkast of meterput?

Ons assortiment is zodanig dat we voor al deze plaatsen een oplossing hebben.

Waarom zijn de maten van de diverse waterontharders zo verschillend?

De maatvoering van de waterontharder staat meestal in verhouding tot de hoeveelheid zout wat erin opgeslagen kan worden. Over het algemeen is het zo dat compacte ontharders weinig zoutopslag hebben waardoor ze frequenter bijgevuld moeten worden. Indien mogelijk adviseren we, zeker in situaties waarbij het bijvullen moeilijk is, om een toestel toe te passen waar veel zout in opgeslagen kan worden. Het bijvullen kan dan beperkt blijven tot 2-3 keer per jaar.

Verstoort onthard water de bacteriehuishouding in een septic tank?

Spoelwater wat uit een waterontharder komt mag in de septic tank worden geloosd. Het proces zal daardoor niet verstoord worden. Let met name op het voordeel dat er veel minder milieu-onvriendelijke middelen in de septic tank terecht komen.

Waarom heeft een waterontharder een afvoer nodig?

Zodra de harstank verzadigd is met kalk-ionen wordt een automatisch regeneratieproces gestart. Dit houdt in dat met een zoutoplossing de kalkdeeltjes van het hars worden afgespoeld. Dit spoelwater moet via een afvoer worden weggespoeld.

Is het moeilijk om een waterontharder zelf te plaatsen?

Nee, in feite bestaat het plaatsen van een waterontharder uit het verwijderen van een stukje leiding op de hoofdaanvoerleiding van de woning. Daarop wordt de aansluiting middels (meestal) flexibele leidingen naar de waterontharder gemaakt. De afvoerslang wordt in een sifon aangebracht op een riool of regenwaterafvoer.

Behoud ik garantie als ik zelf plaats?

Als u de handleiding volgt bij plaatsing behoudt u volledige garantie.

Is een waterontharder slijtagegevoelig?

Een ontharder die afgestemd is op uw situatie zal idealiter om de 8-10 dagen regenereren. Omdat deze zo weinig regenereert is er minder kans op slijtage.

Hoe bepaalt de waterontharder het regenereermoment?

Iedere liter hars kan bij een bepaalde hardheid een aantal liters (m3's) water ontharden ofwel een aantal kalkionen opnemen. Hierop wordt de spoeltijd van de waterontharder electronisch of mechanisch bepaald.

Zit er verschil in harssoorten?

Er zit verschil in met name de samenstelling van het harsbed. In een WS ontharder zit een homogeen harsbed dus allemaal van gelijke grootte wat goed is voor de doorstroomcapaciteit en om een optimale en constante opname van kalk te waarborgen.

    Heeft u een vraag?

    Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u terug.

    Vraag een gratis offerte aan