Informatie over waterhardheid

Wat is waterhardheid?

Hard water betekent dat het water een grotere concentratie calcium en magnesium deeltjes bevat dan zacht water. Deze deeltjes zijn de oorzaak van kalkaanslag.

Hard water leidt tot kalkaanslag in de badkamer en aan apparatuur, een hogere energierekening, een droge huid en meer schoonmaakwerk.  Verschilt de hardheid van water per woonplaats in Nederland? Is er een ideale waterhardheid? We zetten het voor u op een rij.

Waterhardheid in Nederland

De waterhardheid verschilt per provincie en zelfs per gemeente. We meten de hardheid in Duitse graden, de eenheid daarvoor.

Een score tussen 0 en 3 betekent zacht water, vanaf 3 tot aan 8 is er sprake van tamelijk hard water. Bereikt het water een hardheidsscore van 8 tot 26? Dan is er sprake van behoorlijk hard water. Zodra de waterhardheid boven de 26 uitstijgt spreken we van erg hard water

In de provincie Zeeland verschilt de waterhardheid van 7,73dH in Tholen tot 14dH in Schouwen-Duiveland. Houd er echter rekening mee dat de hardheid ook per buurt nog kan schelen.

In bijvoorbeeld Zuid-Holland loopt de hardheid van het water sterker uiteen. Er is daar sprake van een hardheid van 6,5dH in Katwijk, terwijl het 16dH is in Goeree-Overflakkee. Dit geeft de grote verschillen binnen een provincie goed weer.

De waterhardheid in Overijssel varieert tussen 4,9dH en 14,4dH. In Zwolle is de hardheid 7,7dH, in Enschede 8,5dH en in Deventer 7,3dH.

Bovenstaande maakt duidelijk dat het goed is om de waterhardheid zelf te (laten) testen. Met een waterontharder is het vervolgens mogelijk om iets aan te hard water te doen, zodat ook u kunt gaan genieten van de voordelen van zacht water!

Ideale hardheid van water

Er bestaat geen objectieve ideale hardheid van water, al vinden de meeste mensen het wel prettiger wanneer dat niet te hard is. Over het algemeen is een waterhardheid van 6 goed in lijn met wat we als prettig ervaren. Boven die waarde is er sprake van veel kalkaanslag en zal ook de energierekening hoger uitvallen. Ervaring toont aan dat er onder andere minder schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsmiddelen nodig zijn wanneer het water zachter is, zodat er besparingen te realiseren zijn.

Zoals gezegd wordt een waterhardheid van 6dH als prettig ervaren. Stijgt de waterhardheid bij u daar bovenuit en wilt  u voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat in de badkamer en aan apparatuur? Dan is het verstandig een waterontharder aan te schaffen. Neem contact met ons op voor een advies op maat zodat u kunt gaan genieten van zacht water. Uiteraard leggen we u op deze site ook graag de werking van de waterontharders uit.

    Heeft u een vraag?

    Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u terug.

    Vraag een gratis offerte aan